ЕТАНОЛ ПРЕД МЕТАНОЛ В ЗИМНИТЕ ТЕЧНОСТИ ЗА СТЪКЛОЧИСТАЧКИ

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) предупреждава в продължение на няколко поредни години, че опасни течности за чистачки с висока концентрация на метанол, се продават масово в повечето вериги хипермаркети в страната.

Течностите са с 10 пъти по-високо съдържание на метанол от концентрацията 3 %, въведена като праг в редица европейски държави като Австрия, Германия, Швейцария, Финландия, Дания и други. По данни на СБА 80 % от случаите в страната попадат в тази категория.

QUIXY е социално отговорна българска марка, която се стреми да развива един по-устойчив бизнес с принос за обществото и в полза на безопасността на пътя.

Течностите за чистачки на QUIXY съдържат етанол, който е напълно  безопасен за човешкото здраве и няма токсично действие върху живите организми.

Ниската цена на продуктите с метанол е основната причина, заради която някои от потребителите предпочитат опасните течности и излагат на риск, както себе си, така и семействата си, най-вече децата, които са особено податливи на отровните изпарения. При контакт с течност, която съдържа метанол вредите за човешкото тяло не са за подценяване. Симптомите варират от главоболие, световъртеж, гадене и повръщане до губене на зрение, увреждане на централната нервна система, състояние на кома и смърт. Опасното вещество метанол може да попадне в организма през кожата, при допир, както и при вдишване, коментират медицинските специалисти.

Отговорността за това тези течности да се продават още на пазара е на всички – институциите в държавата, производителите, медиите и хората, които поради своята неинформираност продължават да избират евтин и опасен вариант, когато се качват зад волана.

Опасността за здравето нараства още повече, когато шофьорите потеглят на дълъг път през зимата, времето навън е мразовито и парното в автомобила работи без прекъсване. В този случай токсичните пари на метаноловите течности масово навлизат в купето през вентилационната система, алармират от СБА.

Регулаторната рамка на ЕС е само един от инструментите за ограничаване на употребата на метилов алкохол в бита, защото всяка страна има право да въведе допълнителни рестрикции и санкции във връзка с реалната опасност от използването на течности, които съдържат токсичното вещество.

Експертите от СБА съветват шофьорите да предпочитат течностите за чистачки с етанол, който е напълно безопасен на здравето. Колкото е по-токсичен един продукт, толкова е по-ниска неговата цена.

„Четете внимателно етикетите и се доверете на марки с гарантиран произход на продуктите. Ако видите пиктограма с череп и кости, потърсете друга течност за чистачки.”, коментират специалистите от QUIXY.


« назад